Lezing over de Eerste Wereldoorlog

Sinds eind juni 2014 kan iedereen op deze website Slecht? lezen, een verhaal dat zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Als ik voor een klas van tien-plussers spreek vertel ik er graag meer over. Hier volgen enkele items waar ik het over heb.

Wanneer kreeg ik het idee? Waarom wilde ik een boek over de Eerste Wereldoorlog schrijven? Hoe begon ik er aan? Hoe groeide het verhaal met ups en downs?

Archief van mijn familie was een eerste bron: foto’s, voorwerpen, brieven. Het publiek krijgt hiervan voorbeelden te zien.

Meer informatie was te vinden in verslagen van ooggetuigen en historische werken. Boeken en verhalen van het begin van de twintigste eeuw gaven een beeld van hoe de mensen toen leefden.

Telkens ga ik terug naar de bron: ik lees bijvoorbeeld voor uit een dagboek van die tijd en laat daarna zien hoe dat verwerkt werd in het verhaal.

Voor zover ik weet is er geen enkel dagboek van kinderen uit die tijd bewaard. De verhalen komen van volwassenen die herinneringen uit hun kindertijd ophalen. Deze bron moet kritisch bekeken worden: wat is het verschil tussen een dagboek uit die tijd en oorlogsherinneringen die achteraf werden opgetekend? Hoe heb ik het ontbreken van verhalen van kinderen aangepakt?           

Het dorp waar Madeleine, het hoofdpersonage, woont ken ik uit mijn jeugd. De plekken waar het oorlogsgebeuren zich in die buurt afspeelde ben ik pas later gaan bezoeken. Vijftien jaar geleden zagen die sites er heel anders uit dan nu. Waarom?

In het verhaal wordt geen enkele plaatsnaam vermeld. Waarom heb ik daarvoor gekozen?

Tot slot ga ik dieper in op de titel. Waarom werd die ‘Slecht?’

Als er uit het publiek achteraf nog vragen komen, ga ik daar graag op in!